Historija Bosne Balkana i Bosnjaka

Historija drzava i naroda Balkana, povijesne teme, kontroverze pregled historije Srba, Hrvata, Bosnjaka analiza primarnih izvora franacki anali, de administrando imperio, Nestor ljetopis popa dukljanina povelje vladara i velmoza srednjovjekovna crkva bosanska Balkan history: wars. cultures history of Serbia Bosnia Croatia… historical topics

Kako se Gavrilo Princip nacionalno deklarisao?


Srbe ijekavce i srpsku naciju uopste, izmislio je Vuk Karadžic.
Živio je u Becu gledao je tadašnje procese formiranja njemacke i talijanske nacije, pa je postupio po onoj poznatoj narodnoj: “Vidzela žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu”!
Nacrt za srpsku naciju dao je u clanku Srbi svi i svuda, a kasnije je taj plan razradio Ilija Garasanin u poznatom velikosrpskom programu Nacertanije.
Medjutim, zapadno od Tara – Drina kod pravoslavnih Crnogoraca, Hercegovaca, Bosnjaka i Hrvata, ta Vukova i Garašaninova propaganda srpskog – ratarskog – slugeranskog imena, nije lako isla, i to srpsko ime pravoslavna elita nije uspjela znacajnije da promovise u narodu, sve do 1918. godine, kada je Aca Karadordevic napravio državu koja je vec u nazivu zabranjivala svaki cetvrti narod, dakle imala je sugestivan i dekretni naziv: Država Srba, Hrvata i Slovenaca.
Tako su Srbi dekretom uvedeni zapadno od Tara – Drina 1918. godine.
Crnogorci su medutim na to odgovorili oružanom pobunom …

Sada cemo da vidimo kako su se deklarisali neki pripadnici pravoslavne elite prije 1918., dakle obrazovani i nacitani dio drustva.
Ovo je ogromna exluziva, prvi put na net-u.

Kako se Gavrilo Princip nacionalno deklarisao!

Mnogi srpski istoricari, naravno to je gomila prevaranata, tvrde da je Gavrilo Princip bio srpski nacionalista.
Nece biti!
Mogu ponavljati laž i milion puta, ali istina na kraju ispliva na površinu, ma koliko bila potiskivana.

Iz knjige

Kako se deklarisao Gavrilo Princip na sudenju, pred ocima cijele planete, u najvažnijem izlaganju u njegovom životu.

Gavrilo Princip

Jos zanimljivije je svjedocenje Vasa Cubrilovica, kasnijeg kolosalnog srpskog nacionaliste, koji je doživio duboku starost, bio je i akademik SANU.
Ponavljam, kasnije, poslije 1918. i uspostavljanja srpske nacije dekretom Ace Karadjordjevica, Vaso Cubrilovic je postao gigantski srpski nacionalista – šovinista. Vaso je u Srbiji poslije 1918. i ime promijenio, pa je postao – VASA CubriloviC. On je znao ako ne postane srpski nacionalista da ce ga u Srbiji zaklati, da mu tamo nema života.

Evo kako se deklarisao Vasa Cubrilovic!
Smatrao je sebe Srbo – Hrvatom!

ha ha ha ha

A evo i optuznice zavjerenicima, Austro – Ugarska, inace izuzetno za ono vrijeme pravna i demokratska drzava, nije znala za nikakvu srpsku narodnost.
Znala je samo za srpsku vjeroispovijest.

Tako je Princip proglašen i zvanicno uspostavljen za srpskog nacionalistu, iako on sebe nije tako smatrao.
Kao što sam vam puno puta naglasio, srpska istoriografija, onako kako su vam je predstavili srpski istoricari, to je samo gomila bajki.

Srbin nema sta. „…Na istocnog veroispovedanija Bošnjake veci upliv imati nece biti za Srbiju težak zadatak…”
Ilija Garašanin, Nacertanije (1844. g.)

„…Na ovo djelo treba osobito vnimanije obratiti i istoriju o kojoj je gore rec dati napisati crez coveka vrlo sposobnog i duboko pronicavajuceg”…
Ilija Garašanin, Nacertanije (1844. g.)

http://p103.ezboard.com/bbosnjackifrontforum

Bosnian-Balkan forum.

Advertisements

Single Post Navigation

5 thoughts on “Kako se Gavrilo Princip nacionalno deklarisao?

 1. Bravo Care za ovaj tekst !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Cista 10 (desetka) !!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Nisam čitao šta u tekstu piše. Za oko mi je zapala samo prva njegova rečenica: “Srbe ijekavce i srpsku naciju uopste, izmislio je Vuk Karadžic.”

  Ne želim raspravljati o tome je li to tačno ili nije, ali moram da napomenem da svakako ima Srba koji su ijekavci, i bez Vuka Karadžića. Ostavimo sad sve zapadno od Drine, Srba ijekavaca ima i istočno od nje, u samoj Srbiji. Mislim na Užičane (Ere, Zlatiborce, Starovlahe), čiji jezik je čisto ijekavski od davnina. Šta god vi mislili o Srbima iz Bosne i Hercegovine i o Crnogorcima, ne možete poreći da Užičani nisu Srbi. Oni su to oduvijek bili i svoj jezik su odvajkada zvali srpskim. A taj njihov jezik bio je ijekavski… Sam Vuk Karadžić bio je ijekavac, a on je isto rođen u zapadnoj Srbiji, u lozničkom kraju, gdje se takođe govorilo ijekavski. Ja razumijem vaše rodoljublje, ali prosto to što tvrdite da Srba ijekavaca NEMA, nije tačno. Mnogi Zlatiborci i dan-danas govore ijekavski. Sad, možda oni nisu Srbi?

  A znate li onu lijepu užičku pjesmu, ispjevanu u čuvenom srpskom desetercu:

  “Oj, Užice, mali Carigrade,
  kroz tebe se proći ne mogade,
  od zumbula i od karanfila,
  od momaka i od djevojaka…”

  Ili onu, zlatiborsku:

  “Zlatibore, moj zeleni bore,
  ja se penjem tebi u vrhove
  da ja vidim sve naše gradove,
  a najviše lijepo Užice…”

  A ako i dalje ne vjerujete da je užički jezik ijekavski, pogledajte samo nazive mjesta u ovom kraju: grad Prijepolje, sela Drijetanj, Bioska, Bjeluša, Subjel, Sjeništa, brdo Bioktoš, gradić Kosjerić, planina Zvijezda itd.

 3. Branislav on said:

  Da dodam koju reč na ovo što ‘Ajduk napisa ,
  ja sam iz Užičkog kraja , sve je tačno što je napisao i kada razgovaram sa nekim iz svoga kraja često korisim izvorni govor pa makar pri pozdravu ‘ Đe si !
  – a dodao bi’ još – strašno nam je bila teška istorija koji god da se vek pogleda, neko je kleknuo , neko pao , a neko uspeo da ostane ono što jeste, da se sačuva , da sačuva moral i čovečnost .
  Poenta je da je ta nekadašnja zemlja višenarodna i plemenite pobude nastala okupljena oko južnoslovenske ideje šta god danas pričali protivu nje(i u drugim zemljama žive ljudi kao jedan narod a potpuno različitih korena)- kojom su vladali i kraljevi i predsednici – više ne postoji i sada su svi koji su je činili svedeni sa sopstvene jasle .
  A ta tendencija samoživosti počela je podavno . I kraljevi su ubijani . I prost narod . Sad je stvarnost davnijeh pobuda na krvi stvorena , a Jugoslavija je razbijena . Mnogo zla je nastalo i nema nevinih ; vidim ima onih kojima nije dosta . Ili bi opet oni , da iz mraka izađu upirući prste samo na druge . Takvi (bi da) i dalje žive u mraku . Traže krivca za sramotu koja je i njihova : ‘ O neplemeniti li su dušmani moji kad mi ćute dok se na nji’ srdim , zar me time u mrak prezira ne poklađuju , namest’ da me kude , O’ grešni oni , o predobar Ja! Jeste li predobri ?
  Srpski Kralj Aleksandar je ubijen u Marseju 1934. Posle je Tito ponovo napravio Jugoslaviju.
  Jel valjao Tito , jeste li njega voleli ?
  – Ako niste , evo šta ste dobili cepanjem SFRJ, nije to počelo uz kaficu i ćaskanje, nego uz ispade svih učesnika i da nije bilo Tita, ovo što bi , bio bi saldo posle 1945.
  – a ako ste ga voleli , onda ga niste voleli jako , jer ste se zajedno sa svima ostalima popišali na ideju ‘jedinstva.Da se niste pozivali na njega i na Jajce dok ste u ‘suzama’ izlazili iz Jugoslavije ?
  Toliko o svesti .
  Šta sad ne valja ?

  I usput , o Gavrilu Principu , koji jezik je govorio , kojim govorite vi , kakva vam je gramatička koncepcija , sem što koristite isključivo latinično pismo ? Jel to vi komentarišete dijalekte?

  Žao mi je što nas sve ovakva sudbina zadesi .
  Izadjite iz mraka . Sve je gotovo . Šta god da bi.

 4. koje ti frustracije imas….

 5. Aleksandar on said:

  I sta si ti ovim hteo da kazes , i nigde ne pise da je Gavrilo rakao da nije Srbin , covek je bio nacionalno tolerantan i zelo je ujedinjenje slovena i zato se izjasnio da je Jugosloven radi ideologije . I odkud ti znas sta je Vuk Karadzic radio , da ti nije mozda ispricao ? Lupas gluposti !

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: