Historija Bosne Balkana i Bosnjaka

Historija drzava i naroda Balkana, povijesne teme, kontroverze pregled historije Srba, Hrvata, Bosnjaka analiza primarnih izvora franacki anali, de administrando imperio, Nestor ljetopis popa dukljanina povelje vladara i velmoza srednjovjekovna crkva bosanska Balkan history: wars. cultures history of Serbia Bosnia Croatia… historical topics

Prof. dr Volf Ošlis: ni Srbi ni Hrvati nisu narodi, nacije, nego `izmišljene` etnolingvističke grupe


Prof. dr Volf Ošlis: ”Podjela na srpski i hrvatski jezik je idiotizam”

Pincom 15.01.2007 20:49BERLIN – U “Evroazijskom magazinu”, njemačkom političkokulturnom mjesečniku, prof. dr Volf Ošlis, stručni saradnik Njemačkog instituta za međunarodnu politiku i bezbjednost te njihove prestižne Fondacije za nauku i politiku, objavio je tekst pod naslovom “Balkanski jezici u EU”.

`Vrijeme je bliže se pozabaviti bugarskim, rumunskim, makedonskim, slovenačkim, srpskim i hrvatskim jezikom, ako njega još ima, dakle postoji ili uopšte taj hrvatski jezik`, ironično naglašava Ošlis.

Po njemu, ni Srbi ni Hrvati nisu narodi, nacije, nego `izmišljene` etnolingvističke grupe na Balkanu.

`Srbi, Hrvati i svi ostali jedan su narod`, ponavlja Ošlis. Prisjeća se i Bečkog književnog dogovora iz 1850. godine koji potvrđuje, po njemu, da Srbi i Hrvati imaju jedinstven književni i standardni jezik. Prema njegovu mišljenju, najugledniji jezični stručnjak s tog područja Balkana jeste Vuk Stefanović Karadžić.

`Idiotizam je podjela srpskohrvatskog na srpski i hrvatski jezik`, smatra Ošlis. Posebno odgovornima za podjelu tog jedinstvenog jezika smatra Hrvate, koji su se `osjećali ugroženima od velikosrpskog agresora`.

`U međunarodnoj nauci sto godina govorilo se o srpskohrvatskom, dok hrvatski fašisti, ustaše, u aprilu 1941. nisu preuzeli vlast pa su tu naučnu činjenicu promijenili`, tumači Ošlis.

`U početku, u Jugoslaviji taj jezični nacionalizam nije imao nikakve šanse s obzirom na to da je Novosadskim dogovorom dogovoren zajednički jezik u dvije sekundarne varijante`, navodi Ošlis.

Idiotizam je počeo, po njemu, 1967. godine Deklaracijom o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja je, kaže, izazvala daljnje provokacije.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?meni=12&vijest=4542

Advertisements

Single Post Navigation

Komentari su isključeni.

%d bloggers like this: