Historija Bosne Balkana i Bosnjaka

Historija drzava i naroda Balkana, povijesne teme, kontroverze pregled historije Srba, Hrvata, Bosnjaka analiza primarnih izvora franacki anali, de administrando imperio, Nestor ljetopis popa dukljanina povelje vladara i velmoza srednjovjekovna crkva bosanska Balkan history: wars. cultures history of Serbia Bosnia Croatia… historical topics

Bosna i Hercegovina u antickom periodu Ilirska plemena,Kelti,Grci,Rimljani Glasinac


Ovo ce biti zbirna tema za to razdoblje u historiji Bosne, sakupit cu sav materijal koji imam na raspolaganju o ovoj tematici, prvo slijede 15 skenova iz knjige “zagonetka postojanja” autor:Salih Jalimam PERFEKTNA knjiga za uvod u ovu temu.

Eh sada poslje ovih skenova o Ilirima i predslavenskoj Bosni na “for dummies” nivou spremni smo da se malo podrobnije upoznamo sa predslavenskom Bosnom i njenim prvim stanovnicima Ilirima(krovni naziv za predslavensko stanovnistvo BiH).
Na redu su skenovi iz knjige “BiH historija od najstarijih vremena do drugog svjetskog rata” ovu knjigu je pisala grupa autora od kojim je jedan i profesor Enver Imamovic, skenirane stranice se odnose na prostor Bosne i njenih stanovnika u antici.
Tesko bi bilo nastaviti na ovoj temi a da nesto detaljnije ne kazemo o Glasincu, mislio sam se dali da i to uvrstim ili ne, na kraju sam dosao do zakljucka da je to esencijalni dio ove teme.
Tesko bi bilo pisati na primjer o srednjovjekovnoj Bosni a da se ne dotaknemo crkve Bosanske ili pisati o historiji BiH za vrijeme Osmanlija, a ne spomenuti proces islamizacije.
Gore ste mogli vidjeti da je Imamovic malo zakacio Glasinac gdje je govorio o najvecem Ilirskom plemenu Autarijatima koje su Kelti u 4 vijeku stare ere potisnuli iz Bosneu, pa su se oni raselili na sjevernu Crnu Goru i zapadnu Srbiju, to se vidi po ostatcima meterijalne kulture na tim mjestima o istog je zakljucka manje vise osao i Rastko Vasic.
Kojim su jezikom govorili Iliri? Odgovor na to pitanje pokusao je dati Gojko Vukcevic u svojoj knjizi “O porijeklu Ilira”, skenirao sam stranice vezane za lingvistiku.
Cuveni John Wilkes autor knjige “The Illyrians” je pobornik “Bosnocentricke” teorije o Bosni kao epicentru Ilirizma, to on u svojoj knjizi na nekoliko mjesta ukazuje. 

(1) “…A separate group of Illyrians identified by renowned historian Geza Alfoldy: he identifies ‘Pannonian peoples’ in Bosnia, northern Montenegro [around Pljevlja and Prijepolje, p.84] and western Serbia(Sandzak)p 75

http://i28.photobucket.com/albums/c236/ … 4-75-1.jpg

http://i28.photobucket.com/albums/c236/ … /84-85.jpg

(2) “Not much reliance should perhaps be placed on attempts to identify an Illyrian anthropological type as short and dark-skinned similar to modern Albanians.” p.219

(3) “…a documented description of Illyrians, Pannonian family: -Pannonians are tall and strong, always ready for a fight and to face dangeour but slow-witted.”

http://i28.photobucket.com/albums/c236/ … 18-219.jpg

(4) “Life has always been hard in the Illyrian lands and countless wars of resistance against invaders are testimony to the durability of their populations.” p.220

http://i28.photobucket.com/albums/c236/ … 20-221.jpg

The Illyrians-Bogomils-Bosniaks continuity is self-evident as the above finds coincide with the settlements of today's Bosniaks (the Muslims of the Balkans). Note ancient maps [above] corroborating the early Antiquity-Ottoman Empire continuity too: there [left] you can see that, of the entire western Balkans, only Bosnia was called Illyria (proper) with own Sea called Illyricum Mare (part of a larger, Adriatic – Emperor Hadrian's Sea)

I za sami finish, skenovi iz knjige “BiH u anticko doba” autor Ivo Bojanovski zakljucna razmatranja.
Advertisements

Single Post Navigation

Komentari su isključeni.

%d bloggers like this: